flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

УЗАГАЛЬНЕННЯ СУДОВОЇ ПРАКТИКИ РОЗГЛЯДУ БАРСЬКИМ РАЙОННИМ СУДОМ ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ ( ПРОВАДЖЕНЬ) ЩОДО ЗЛОЧИНІВ ВЧИНЕНИХ ГРУПОЮ ОСІБ, ГРУПОЮ ОСІБ ЗА ПОПЕРЕДНЬОЮ ЗМОВОЮ, ОРГАНІЗОВАНОЮ ГРУПОЮ АБО ЗЛОЧИННОЮ ОРГАНІЗАЦІЄЮ ЗА 2017 РІК

13 вересня 2017, 09:07

УЗАГАЛЬНЕННЯ

СУДОВОЇ ПРАКТИКИ РОЗГЛЯДУ БАРСЬКИМ РАЙОННИМ СУДОМ ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ ( ПРОВАДЖЕНЬ) ЩОДО ЗЛОЧИНІВ ВЧИНЕНИХ ГРУПОЮ  ОСІБ,  ГРУПОЮ ОСІБ ЗА ПОПЕРЕДНЬОЮ ЗМОВОЮ, ОРГАНІЗОВАНОЮ ГРУПОЮ АБО ЗЛОЧИННОЮ ОРГАНІЗАЦІЄЮ ЗА 2017 РІК

 

 

       Розвиток ринкової економіки і демократії в Україні впливають на розвиток суспільства не тільки в позитивному, але, на жаль, і в негативному аспектах. Останній проявляється у поширенні злочинів, що вчиняються організованими групами осіб, які представляють підвищену суспільну небезпечність. Враховуючи таку тенденцію, законодавцем були внесені відповідні зміни і доповнення до кримінального законодавства, які передбачають більш сувору міру покарання для осіб, що вчиняють злочини у складі організованих груп.

        У криміналістичних дослідженнях проблематики розслідування злочинів, вчинених організованими групами, дається різне тлумачення ознак організованої злочинної групи, використовуються різні підходи щодо визначення їх впливу на криміналістичну методику.           Саме це обумовлює актуальність дослідження низки проблемних питань, пов’язаних з визначенням особливостей розслідування злочинів, вчинених організованими групами.
       З цього витікають такі важливі для формування криміналістичних методик висновки:
- ознаки вчинення злочину організованою групою осіб (участь у готуванні або вчиненні злочину трьох і більше осіб; попередня зорганізованість у стійке об’єднання; спрямованість на вчинення кількох злочинів; наявність єдиного відомого всім учасникам групи плану злочинної діяльності з розподілом функцій учасників групи) накладають суттєвий відбиток на механізм таких злочинів, що повинно знаходити відображення у криміналістичних характеристиках цих злочинів; вчинення злочинів організованими групами суттєво впливає на предмет доказування, формування слідчих ситуацій, що повинно відображатися у криміналістичній концепції протидії розслідуванню та формулюванні рекомендацій щодо проведення окремих тактичних операцій, необхідність яких обумовлена саме організованістю злочину. 

       Більшість ознак організованості групи осіб, використаних законодавцем (стійкість об’єднання, спрямованість на вчинення кількох злочинів, наявність плану злочинної діяльності з розподілом функцій учасників групи), мають оціночний характер і потребують визначення конкретних обставин, встановлення яких при розслідуванні злочинів свідчить про доведеність ознак організованості. Таким чином, предмет доказування у кримінальних справах з ознаками вчинення злочинів організованими групами суттєво розширюється порівняно з предметом доказування у звичайних кримінальних справах. Це обумовлює суттєві особливості у методиках розслідування, що розробляються стосовно злочинів окремих видів, склади яких містять названу кваліфікуючу ознаку.  Виявлення організованих груп та їх злочинної діяльності в переважній більшості випадків здійснюється шляхом проведення оперативно-розшукових заходів. У зв’язку з цим набуває особливого значення використання результатів оперативно-розшукової діяльності в доказуванні у кримінальних справах ( провадженнях).

 За період 2016-2017 років до Барського районного суду Вінницької області надійшло одне кримінальне провадження вчинене організованою групою, а саме  кримінальне провадження по обвинувачення гр. П., гр. М., гр. В., гр. Г. за ч.  3 ст. 28, ч. 1 ст. 203-2 КК України.

Дане кримінальне провадження надійшло на адресу Барського районного суду Вінницької області з обвинувальним актом 03.04.2017 року, згідно документообігу Барського районного суду Вінницької області справа передана для розгляду судді Питель О.В. Згідно ухвали від 07.04.2017 року дане кримінальне провадження призначене до підготовчого судового засідання на 21.04.2017 року.

Вироком Барського районного суду Вінницької області від 03.05.2017 року гр. П. визнано винним у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 203-2 КК України, та призначено йому покарання із застосуванням ст. 69 КК України у виді штрафу у розмірі 7530 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 128010 грн (сто двадцять вісім тисяч десять гривень). Гр. М. визнано винним у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 203-2 КК України, та призначено йому покарання із застосуванням ст. 69 КК України у виді штрафу у розмірі 7500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 127500 грн (сто двадцять сім тисяч п’ятсот гривень). Гр. В. визнано винним у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 203-2 КК України, та призначено йому покарання із застосуванням ст. 69 КК України у виді штрафу у розмірі 7500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 127500 грн (сто двадцять сім тисяч п’ятсот гривень). Гр. Г. визнано винним у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 203-2 КК України, та призначено йому покарання із застосуванням ст. 69 КК України у виді штрафу у розмірі 7500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 127 500 грн (сто двадцять сім тисяч п’ятсот гривень).

      На даний час кримінальні провадження у даній категорії справ у Барському районному суді не перебувають.

     

Суддя Барського                       

районного суду                                                      

Вінницької області                                                               В.М.Хитрук