flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз судової практики розгляду Барським районним судом кримінальних справ про умисне вбивство за 2011р. та перше півріччя 2012р.;

27 серпня 2012, 09:01

     

                                            Аналіз

        судової практики розгляду Барським районним судом кримінальних                                                

              справ про умисне вбивство за 2011р. та перше півріччя 2012р.;

 

1.    Під час проведення узагальнення практики розгляду кримінальних справ про умисне вбивство слід зазначити, що у 2011 році в провадження Барського районного суду не надходили кримінальні справи за вчинення злочинів, відповідальність за які передбачена ст.ст.112, 116, 118, 348, 379, 400, ч.4 ст.404 Кримінального Кодексу України.

 

    За ст.115 ч.1 Кримінального Кодексу України за вказаний період, з винесенням вироку розглянуто три кримінальні справи а саме, про обвинувачення;

 

- гр.К. засуджено за ч.1 ст.15, ч.1 ст.115 Кримінального Кодексу України до 5 (п’яти) років позбавлення волі.

      Згідно ст. 75 Кримінального Кодексу України звільнено від відбування призначеного покарання з випробуванням, призначивши іспитовий строк 3 (три) роки;

 

- гр.К. засуджено  за ст.115 ч.1 Кримінального Кодексу України засуджено до дванадцять років позбавлення волі;

 

- гр.С. засуджено за ст.115 ч.1 Кримінального Кодексу України до п’яти років шести місяців позбавлення волі.

 

По вказаних справах були подані апеляційні скарги:

 

-  на вирок суду про обвинувачення гр.К. за ст.15 ч.1, ст.115 ч.1 Кримінального Кодексу України. Колегією суддів судової палати у кримінальних справах апеляційного суду Вінницької області вирок скасований, оскільки не в повній мірі дотримані вимоги ст.65 Кримінального Кодексу України, а також у вироці відсутні посилання на конкретні  матеріали справи та їх аналіз при доведенні вини засудженого. В даний час справа розглядається в іншому складі суду;

 

-  вирок суду про обвинувачення гр.К. за ст.115 ч.1 Кримінального Кодексу України залишено в силі;

 

 

-  на вирок суду про обвинувачення гр.С. за ст.115 ч.1 Кримінального Кодексу України. На даний час справа перебуває на розгляді в апеляційному суді Вінницької області.

 

 

         2. У першому півріччі 2012 року в провадження суду не надходили кримінальні справи за вчинення злочинів, відповідальність за які передбачена ст.ст.112, 116, 118, 348, 379, 400, ч.4 ст.404 Кримінального Кодексу України.

 

 

          У казаному періоді розглянута, з винесенням вироку одна кримінальна справа про обвинувачення гр.О., який засуджений за ч.1 ст.15 Кримінального Кодексу України, ч.1 ст.115 Кримінального Кодексу України до 7 (семи) років позбавлення волі. Вирок по даній справі не оскаржувався.

 

 

          3. За аналізуючі періоди справи про умисне вбивство з кваліфікуючими ознаками ч.2 ст. 115 Кримінального Кодексу України в провадження суду не надходили.

 

4. Аналіз та узагальнення матеріалів кримінальної справи про вбивство у досліджений період, з точки зору їх додержання нормам процесуального закону, свідчить про належну якість досудового слідства в справах цієї категорії, оскільки протягом вказаного періоду в практиці Барського районного суду не було жодної справи, яка була б повернута на додаткове розслідування.

 

Наприклад: кримінальна справа по обвинуваченню гр.С.  за ч.1 ст. 115 Кримінального Кодексу України була розслідувана повно та об’єктивно: були встановлені час, місце, спосіб, мотив, характер вчиненого діяння, ступінь здійснення злочинного наміру, був з’ясований розмір завданої шкоди та його обґрунтованість, а також вид заподіяної шкоди. Також, судом по даній справі були перевірені постанови слідчих про притягнення як обвинуваченої і обвинувальні висновки щодо даних про дії обвинуваченої особи, наслідки її дій, про кваліфікуючи ознаки складу злочину. Аналіз діяльності органів досудового слідства свідчить про відсутність неправильної кваліфікації дій особи, що обвинувачувалась у вчиненні вбивства у досліджений період.

Також, випадків тяганини при розслідуванні кримінальної справи про вбивство судом не були виявлені.

 

 

 

 

  ГОЛОВА БАРСЬКОГО

     РАЙОННОГО СУДУ                                                   С.В.ПЕРЕВЕРЗЄВ