flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про травмо-свідомий підхід у комунікації секретарям судових засідань розповіла суддя Юлія Салдан

15 березня 2023, 08:30

Згідно з Рекомендаціями Комітету Міністрів Ради Європи держави мають забезпечити навчання працівників органів правосуддя, які контактують з потерпілими. Навчання має охоплювати питання впливу злочину на потерпілих, небезпеки спричинення повторної віктимізації та навички, необхідні для зменшення цієї небезпеки. Таке заняття в рамках підготовки у Національній школі суддів України провела Юлія Салдан, суддя-спікер Барського районного суду Вінницької області.

Секретар судового засідання – це найперший комунікатор, який забезпечує зв’язок офісу судді  з відвідувачами та учасниками процесів. Тож від їх навичок спілкування залежить не тільки імідж суду, а й здатність всієї системи враховувати потреби вразливих категорій осіб. Адже потерпілі від насильницьких злочинів, домашнього насильства, учасники бойових дій – це люди, які потенційно зазначили впливу психотравмуючих факторів. Служителі правосуддя повинні забезпечити травмо-свідомий підхід до спілкування з ними.

Під час заняття обговорили питання наслідків кримінального правопорушення для постраждалих, окремі аспекти спілкування із жертвами домашнього і гендерно зумовленого насильства, дружнє спілкування з дітьми, комунікація з учасниками бойових дій та постраждалими від воєнних злочинів.

Суддя Юлія Салдан є сертифікованим тренером з впровадження сервісів для вразливих категорій користувачів суду, пройшла спеціальний навчальний курс в рамках Проєкту ЄС «Право-Justice». Навчання для секретарів організував Вінницький навчальний центр Національної школи суддів України. У підготовці взяли участь понад двісті службовців, у тому числі працівники апарату Барського районного суду Вінницької області.

Пресслужба Барського районного суду Вінницької області