flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

10 років без волі і більше 900 тисяч гривень відшкодування – вирок у справі про ДТП з двома загиблими у Васютинцях

29 березня 2023, 15:47

     Десять років в’язниці з позбавленням права керувати транспортним засобом на строк десять років. Таке остаточне покарання призначив Барський районний суд Вінницької області чоловіку, якого визнали винним у порушенні правил безпеки дорожнього руху в стані алкогольного сп’яніння, що спричинило загибель двох людей (частина 4 статті 286-1 Кримінального кодексу України) і залишенні потерпілої в небезпеці (частина 1 статті 135 Кримінального кодексу України). Цивільні позови потерпілих про відшкодування моральної та матеріальної шкоди задоволено повністю.

Як встановив суд, 11 вересня 2022 року, перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння, рухаючись проїзною частиною дороги у селі Васютинці Жмеринського району Вінницької області з перевищенням дозволеної швидкості, на заокругленні дороги, порушивши Правила дорожнього руху, водій виїхав за межі проїзної частини дороги на узбіччя, де допустив наїзд на двох пішоходів, які рухалися узбіччям у попутному напрямку. Внаслідок ДТП чоловік загинув на місці, а жінку з травмами госпіталізували до лікарні, де вона того ж дня померла.

Потерпілі, діти загиблих, просили застосувати до обвинуваченого максимальну міру покарання. Вони також заявили цивільні позови. Один просив стягнути з обвинуваченого 400 тисяч гривень моральної шкоди, 16275 гривень матеріальної шкоди і 6 тисяч гривень витрат на правничу допомогу адвоката. Інший потерпілий заявив вимогу про 500 тисяч гривень морального відшкодування і 6 тисяч гривень витрат на адвоката.

У суді водій вину у вчиненні ДТП визнав, проте заперечував вину у залишенні пішохода (жінки) в небезпеці. Дослідивши висновки експертів, показання очевидців події, та інші докази, суд визнав доведеною вину чоловіка в обох кримінальних правопорушеннях. З обвинуваченого на користь потерпілих також стягнуто заявлене ними грошове відшкодування та витрати на адвоката.

«Доводи обвинуваченого про те, що він завідомо не залишав без допомоги потерпілу особу, яка перебувала в небезпечному для життя стані після ДТП і позбавлена була можливості вжити заходів до самозбереження, є безпідставними та не знайшли свого підтвердження під час судового розгляду. Пояснення обвинуваченого щодо обставин події суд розцінює критично та сприймає їх як такі, що обрані як позиція для захисту з метою уникнення відповідальності за вчинений злочин»,- йдеться у вироку суду.

Призначаючи покарання, крім ступеня тяжкості злочинів, суд врахував, що обвинувачений є пенсіонером, на обліках в наркологічному та психоневрологічному диспансерах не перебуває, не має судимостей, за місцем проживання характеризується позитивно.

Раніше обраний запобіжний захід – тримання під вартою, – залишено без змін.

Наразі вирок ще не набрав законної сили і може бути оскаржений до апеляційного суду.

Довідково: санкція частини 4 статті 286-1 Кримінального кодексу передбачає покарання від 7 до 12 років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від 7 до 10 років.

З текстом вироку можна ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень https://reyestr.court.gov.ua/Review/109331846.

Пресслужба Барського районного суду Вінницької області