flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

4 роки ув’язнення за необережне вбивство двомісячної дитини. Вирок суду набрав законної сили

04 квітня 2023, 13:50

Барський районний суд визнав жителя району винним у вбивстві через необережність двомісячної племінниці (частина 1 стаття 119 Кримінального кодексу України) і призначив 4 роки ув’язнення. Апеляційна інстанція залишила такий вирок без змін, відтак він набрав законної сили.

Як установив суд, уночі після святкування хрестин, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, почувши плач дитини, чоловік взяв її на руки, однак, не втримавши рівновагу, впав на дитину. Унаслідок падіння дитина отримала численні травми, від яких одразу померла. Підвівшись, обвинувачений пішов до кімнати, залишивши малолітню на підлозі.

У суді чоловік повністю визнав свою вину.

«Очевидним і доступним для усвідомлення кожної людини з нормальним рівнем розумового розвитку є те, що двомісячна дитина, впавши з висоти зросту дорослої людини, тим більше, якщо доросла людина впаде на неї, зазнає тяжкої шкоди. Таке усвідомлення вимагає від дорослої особи, яка здійснює догляд за дитиною, обережної і достатньо обачної поведінки. Оскільки обвинувачений мав досвід догляду за дітьми, він не міг не розуміти, якого рівня обережності та обачності слід дотримуватися. Однак обвинувачений, усвідомлюючи, що перебуває у стані алкогольного сп`яніння, який він сам оцінював як стан сильного сп`яніння, про що повідомив під час допиту, розуміючи, що координація його рухів порушена і через стан алкогольного сп’яніння він не в повному обсязі здатен контролювати свої дії, внаслідок чого його дії із догляду за дитиною можуть спричинити небезпечні для її життя наслідки, хоч і не передбачав, що може впасти із дитиною і притиснути її вагою свого тіла, однак міг і повинен був це передбачити», - йдеться у вироку суду першої інстанції.

До Вінницького апеляційного суду вирок оскаржив захисник, бо сторона захисту вважала покарання занадто суворим.

Довідково: санкція частини 1 статті 119 Кримінального кодексу передбачає покарання у виді обмеження волі на строк від трьох до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.

З текстом вироку і рішенням апеляційного суду можна ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень https://reyestr.court.gov.ua/Review/108644222.

 Пресслужба Барського районного суду Вінницької області