flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підозрюваному у незаконному збуті метадону призначили домашній арешт

21 липня 2023, 13:08

Днями слідча суддя Барського районного суду обрала підозрюваному у незаконному зберіганні, а також незаконному збуті наркотичних засобів (шести таблеток метадону), запобіжний захід у виді домашнього арешту із забороною залишати місце проживання на вечірній і нічний період доби. Чоловіка звільнено з-під варти у залі суду, оскільки він був доставлений під конвоєм як затриманий.

За версією слідства, раніше судимий за зберігання наркотиків без мети збуту (частина 1 статті 309 Кримінального кодексу України) житель Барського району, перебуваючи на програмі замісної підтримуючої терапії у міській лікарні, отримав для власного вживання наркотичний засіб – метадон, який незаконно продав легендованій особі. Чоловіку оголосили підозру у вчиненні злочину, передбаченого частиною 2 статті 307 Кримінального кодексу України, стосовно збуту шести таблеток метадону. Відтак, слідчий за погодженням прокурора звернувся до суду із клопотанням про взяття чоловіка під варту.

У суді підозрюваний пояснив, що ніколи не торгував метадоном, оскільки таблетки видаються у тій дозі, яка необхідна йому самому, тож йому не вистачає цих таблеток навіть для власного вживання. Не домовлявся про зустріч із чоловіком, якому збув матедон, а той сам до нього підійшов, коли підозрюваний у лікарні отримував терапію. Незнайомий чоловік почав просити у підозрюваного таблетки, бо йому дуже погано, а будучи наркозалежним, підозрюваний розуміє, як буває зле.

Слідчою суддею враховано, що слідство не здобуло доказів того, що підозрюваний притримував у себе видані йому таблетки метадону з метою їх збуту, чи за місцем проживання або в іншому місці незаконно зберігав наркотичні засоби, або незаконно вживав будь-які наркотики, крім отриманого в якості замісної терапії метадону. Не здобуто доказів регулярного збуту. Враховано також, що підозрюваний лікується від наркотичної залежності і легально отримує метадон в якості замісної терапії, тому від прив’язаний до регіону проживання. Тож прокурор не довів у суді ризиків, що підозрюваний може переховуватися чи втекти, або що продовжить вчиняти кримінальні правопорушення.

Зваживши на доведений ризик впливу на свідків, наркотичну залежність чоловіка, яка впливає на контроль за поведінкою, суд обрав домашній арешт, а не тримання під вартою.

Прокурор оскаржив ухвалу, проте Вінницький апеляційний суд скаргу прокурора відхилив, і підтримав рішення слідчого судді Барського районного суду.

Наразі триває досудове розслідування. Вину підозрюваного встановлюватиме суд.

Довідково: санкція частини 2 статті 307 КК України передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від шести до десяти років з конфіскацією майна.

Важливо: відповідно до статті 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Барського районного суду Вінницької області