flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Два роки іспитового строку за незаконне зберігання бойової грати – вирок суду

21 липня 2023, 16:02

Барський районний суд ухвалив вирок жителю району, який незаконно придбав і зберігав у себе в гаражі бойову гранату. Його визнали винним у злочині, який передбачений частиною 1 статті 263 Кримінального кодексу України - придбання та зберігання бойових припасів без передбаченого законом дозволу. Призначено мінімальне покарання – три роки позбавлення волі. Однак від його відбування обвинуваченого звільнили на два роки іспитового строку.  

Як встановив суд, у вересні 2022 року під час риболовлі на місцевій водоймі чоловік знайшов наступальну осколкову ручну гранату РГД-5. Розуміючи, що це за предмет, він переніс гранату у свій гараж, де зберігав, поки її не вилучили під час обшуку.

У суді молодик свою вину повністю визнав. Розповів, що зберігав гранату без будь-якої мети, розумів, що це заборонена річ, однак думав, що буде «круто» мати такий предмет.

Обираючи покарання суд врахував, що обвинувачений раніше до кримінальної відповідальності не притягувався, визнав свою вину і не ухилявся від суду, щиро розкаявся, активно сприяв розкриттю злочину, має постійне місце проживання і сталі соціальні зв’язки з родиною, позитивно характеризується за місцем проживання і колишнього навчання, а також молодий вік, для якого характерні необдумані вчинки.

«.. під час судового розгляду не встановлено, що  обвинувачений мав намір використати вилучену у нього гранату для завдання шкоди іншим особам, навпаки, зберігав її у розібраному стані задля убезпечення від детонування» - йдеться у вироку суду. 

Вирок ще не набрав законної сили і може бути оскаржений до апеляційного суду.

 

Пресслужба Барського районного суду Вінницької області