flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Перевірка суддів на поліграфі: бути чи не бути. Дискусія правничої спільноти

31 липня 2023, 17:37

Суддя-спікер Барського районного суду Вінницької області Юлія Салдан - запрошена гостя Дискусійного клубу «Правовий аспект», на вихідних відвідала зустріч, де обговорювали питання оцінювання суддівської доброчесності. До дискусії долучилися представники органів суддівського врядування, судді всіх інстанцій, адвокати, поліграфологи та психіатр.

Приводом до дискусії стали законодавчі ініціативи щодо новітніх форм оцінювання суддівської доброчесності. Гості зустрічі та експерти дискутували щодо перевірки за допомогою поліграфа суддів та кандидатів у судді, а саме чи можливий, ефективний та потрібний такий процес. Особлива увага була приділена тому аспекту, чи узгоджується опитування на поліграфі із фундаментальним принципом незалежності судової влади. З усіх питань думки учасників заходу розділилися.

«На моє глибоке переконання, суддю, який здійснює правосуддя у державі в умовах війни, нічим не злякати, у тому числі перевіркою на поліграфі. Я цілком готова, у разі прийняття закону, його виконувати. Однак слід добре подумати, який результат матиме українське суспільство, якщо судді пройдуть таке опитування, чи буде він дійсно ефективним», - поділилася враженнями від дискусії Юлія Салдан.

Учасники заходу мали можливість випробувати поліграф на практиці.

Невдовзі питання згаданих законодавчих ініціатив обговорюватиметься і на засіданні Пленуму Верховного Суду, яке відбудеться 4 серпня 2023.

Організатором дискусійного клубу «Правовий аспект» є Громадська організація «Правнича асоціація «Добросуд». Фото надані Громадською організацією «Правнича асоціація «Добросуд».

 

 

Пресслужба Барського районного суду Вінницької області