flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Шість років ув'язнення за самовільне залишення військової частини: вирок суду

04 серпня 2023, 15:07

Барський районний суд ухвалив вирок військовослужбовцю, який самовільно залишив військову частину під час дії воєнного стану, і призначив йому шість років ув’язнення (частина 5 статті 407 Кримінального кодексу України).

Судом встановлено, що військовослужбовець почав скаржитися на біль у спині, за направленням 20.08.2022 поїхав на лікування до місцевої лікарні, однак у лікарні не з’явився, у подальшому на службу не повернувся.

Командир взводу телефонував у лікарню, військовослужбовця шукали, але він приїхав додому та проводив час на власний розсуд. Побратими обвинуваченого нагадували чоловікові про те, що йому потрібно повернутися на службу, проте він відмовлявся. 11.01.2023 чоловіка затримали працівники правоохоронних органів.

У суді військовослужбовець свою вину не визнав. Стверджував, що він не є військовозобов’язаним, а є людиною, тому на нього не поширюються обов'язки військовослужбовця. Відмовився від адвоката, призначеного за рахунок держави, бо не довіряв їй. Заперечував існування військової частини та місцевого центру комплектування та соц. підтримки.

«…У зв’язку із вказаним, обвинувачений вважає його звинувачення безпідставним, оскільки не існує ні центру комплектування, ні військової частини»,- йдеться у вироку суду.

Обираючи покарання суд врахував, що обвинувачений раніше до кримінальної відповідальності не притягувався, свою вину не визнав і ухилявся від досудового розслідування, посередньо характеризується за місцем проживання і проходження служби.

Раніше обраний запобіжний захід – тримання під вартою, – залишено без змін.

Наразі вирок ще не набрав законної сили і може бути оскаржений до апеляційного суду.

Довідково: санкція частини 5 статті 407 Кримінального кодексу передбачає покарання від караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

 

Пресслужба Барського районного суду Вінницької області