flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Два роки іспитового строку за незаконну порубку дерев у лісах, перевезення, зберігання незаконно зрубаних дерев, що спричинило тяжкі наслідки – вирок суду

09 серпня 2023, 16:08

Барський районний суд ухвалив вирок хлопцеві, який незаконно здійснював порубку, перевезення та зберігання дерев у лісах. Його визнали винним у злочині, який передбачений частиною 4 статті 246 Кримінального кодексу України - незаконна порубка дерев у лісах, перевезення, зберігання незаконно зрубаних дерев, що спричинило тяжкі наслідки. Обвинуваченому призначено мінімальне покарання – п’ять років позбавлення волі, але від його відбування чоловік звільнений на іспитовий строк – два роки. Бензопилу, як знаряддя вчинення злочину, конфіскували на користь держави.

Суд установив, що у листопаді 2021 року молодик здійснив вирубку дерев у лісі, який перебуває у підпорядкуванні ДП «Барський райагроліс» Вінницького обласного комунального спеціалізованого лісогосподарського підприємства «Віноблагроліс». У подальшому незаконно перевіз зрубані дерева та зберігав їх. Експертизою встановлено, що внаслідок незаконної порубки дерев у кількості 27 шт. породи «клен» та «акація», державному підприємству було завдано матеріальної шкоди у сумі 156 337, 35 гривень, що в 60 і більше разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян та є тяжкими наслідками.

У суді обвинувачений свою вину не визнав. Розповів, що різав дерева на земельній ділянці, яка належить його матері. Ділянка тривалий час не оброблялася, на ній насіялися та виросли дерева. Ці дерева він і зрізав, однак на територію лісу не заходив. На його думку, незаконної порубки дерев не вчиняв.

«Суд ставиться критично до показань обвинуваченого та не приймає до уваги його тверджень про те, що він зрізав дерева на земельній ділянці, яка була передана у власність його матері, та яка розташована поряд з лісовим масивом. Адже жодних правовстановлюючих документів на таку земельну ділянку, чи документів які визначають її межі, суду не надано» - йдеться у вироку суду першої інстанції.

Обираючи покарання суд врахував, що обвинувачений раніше до кримінальної відповідальності не притягувався, не працевлаштований, не одружений, на обліках в наркологічному та психоневрологічному диспансерах не перебуває, позитивно характеризується за місцем проживання.

Вирок ще не набрав законної сили і може бути оскаржений до апеляційного суду.

 

Пресслужба Барського районного суду Вінницької області