flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підозрюваним у хуліганстві в місцевій кав’ярні обрано запобіжний захід у виді домашнього арешту

21 серпня 2023, 15:14

У п’ятницю слідча суддя Барського районного суду частково задовольнила клопотання слідчого про обрання запобіжного заходу чоловікам, які підозрюються у хуліганстві, пов’язаному з опором представникові влади (частина 3 статті 296 Кримінального кодексу України). До обох підозрюваних застосовано домашній арешт із забороною залишати місце проживання у вечірній і нічний період доби. Підстави для застосування цілодобового домашнього арешту прокурор не довів.

За версією слідства, на повідомлення про конфлікт у кав’ярні у м. Бар на місце події виїхали поліцейські. Правоохоронці підійшли до чоловіків, на яких вказала заявниця, аби з’ясувати, що сталося. Як йдеться у письмовому повідомленні про підозру у вчиненні злочину, яка оголошена чоловікам, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, маючи умисел на грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, діючи умисно, з винятковим цинізмом в агресивній формі, демонструючи своє зневажливе ставлення до громадського порядку та існуючих норм поведінки та моральності у суспільному житті, чоловіки виражалися нецензурними словами та погрожували фізичною розправою поліцейським, а потім нанесли їм тілесні ушкодження.

У суді підозрювані пояснили, що детально не пам’ятають обставин події, але підтвердили, що у кав’ярні були. Сторона захисту вважала, що дії чоловіків неправильно кваліфікували.

Слідча суддя дійшла висновку, що на початковому етапі розслідування, яке триває три дні, пред’явлені чоловікам підозри не є явно безпідставними і досягли рівня обґрунтованості, який вимагається на цьому етапі. Стосовно обох підозрюваних доведеними визнано ризики незаконного впливу на свідків, які були очевидцями подій. Щодо одного з них доведено також ризики переховування від органів слідства і суду, та вчинення іншого кримінального правопорушення. Відтак, домашній арешт визнали необхідним та обґрунтованим, однак не цілодобовий. Врахувавши стан здоров’я кожного із підозрюваних, їх репутацію, суд заборонив залишати житло у вечірній і нічний час. Як йдеться в ухвалі суду, цілодобовий домашній арешт за своєю суттю є позбавленням свободи, однак прокурор не довів, що неможливо застосувати більш м’який запобіжний захід.

Наразі досудове розслідування ще триває. Питання про доведеність винуватості чоловіків у вчиненні інкримінованого злочину і правильність кваліфікації їхніх дій буде вирішувати суд, який розглядатиме справу щодо суті обвинувачення.

Важливо: відповідно до статті 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Барського районного суду Вінницької області