flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвалено вирок раніше засудженому чоловіку за крадіжку у кав’ярні

21 вересня 2023, 12:08

Днями Барський районний суд Вінницької області ухвалив вирок раніше засудженому мешканцю району за повторну крадіжку під час воєнного стану. Чоловік таємно викрав стілець вартістю 920,80 гривень з території кав’ярні у місті Бар.

Обвинуваченому суд призначив захисника за рахунок держави, який здійснював захист від початку розгляду справи.

Чоловік був раніше засуджений за крадіжку велосипеда вартістю 8567 гривень, вчинену в умовах воєнного стану. За це йому було призначено покарання у виді п’яти років позбавлення волі, однак звільнено від його відбування на іспитовий строк. Повторну крадіжку в умовах воєнного стану обвинувачений вчинив під час іспитового строку за попереднім вироком. Тому покарання призначено за сукупністю вироків, як передбачають вимоги статей 78 і 71 Кримінального кодексу України: за новий злочин частково приєднано невідбуте покарання за попереднім вироком і остаточно призначено 5 років і 2 місяці позбавлення волі. Невідбутим попереднім покаранням було п’ять років в’язниці.

Крадіжка в умовах воєнного стану кваліфікується за частиною 4 статті 185 Кримінального кодексу, що передбачає покарання від п'яти до восьми років позбавлення волі. Мінімальна вартість викраденого майна, за яку настає кримінальна відповідальність, на сьогодні становить 268,41 гривень.

Вартість викраденого стільця була визначена експертом. Цю суму ні обвинувачений, ні захисник не оспорювали.

Як йдеться у вироку, суд переконався, що обвинувачений на момент вчинення злочину повністю усвідомлював значення своїх дій, їх протиправний характер, повністю міг керувати своїми діями, розумів, що вчиняє крадіжку під час воєнного стану, і що за таку крадіжку передбачене значно більше покарання, ніж у мирний час, усвідомлював, що вчиняє крадіжку під час іспитового строку, який йому був призначений вироком суду за вчинення попередньої крадіжки, усвідомлював наслідки вчинення нового злочину під час іспитового строку. Крайньої необхідності для вчення крадіжки в обвинуваченого не було.

Призначаючи покарання, суд врахував дані про особу винного з місця проживання, неперебування на обліку в психіатра чи нарколога. Враховано також, що обвинувачений вину визнав, однак ухилявся від суду, неодноразово порушував порядок у судовому засіданні, не розкаявся у вчиненому, веде бродяжницький спосіб життя.

Довідково. Вимоги статей 78 і 71 Кримінального кодексу України передбачають: у разі вчинення засудженим протягом іспитового строку нового кримінального правопорушення суд призначає йому покарання за правилами сукупності вироків. Тобто, якщо засуджений до моменту повного відбуття покарання за попереднім вироком вчиняє новий злочин, то суд повинен приєднати до покарання за новим вироком те покарання, яке не відбуте за попереднім. Попереднє невідбуте покарання можна приєднати повністю або частково.

З повним текстом вироку суду можна ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/113469807.

Наразі вирок не набрав законної сили і може бути оскаржений до апеляційного суду.

 

Пресслужба Барського районного суду Вінницької області