flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

День відкритих дверей в Барському районному суді

04 листопада 2011, 15:53
4 листопада 2011 року в Барському районному  суді  Вінницької області   вперше було  проведено  захід «День відкритих дверей суду».
           Про проведення даного заходу судом проінформовано загальноосвітні школи, громадськість.  Нас відвідали учні 8-х класів  Барської загальноосвітньої  школи № 4  в кількості 30 учнів  з  класним  керівником та заступником директора по виховній роботі.
           У залі судового засідання керівник апарату суду Мельник Л.Я. розповіла про історію суду, починаючи з 1960 р. Згідно програми проведення заходу перед учнями виступив помічник прокурора Барського району Вінницької області, юрист 1 класу Вараниця В.М., який розповів про повноваження прокурора в судовому процесі. Суддя Барського районного суду Хитрук В.М. розповів юним слухачам в доступній формі про систему судової влади України, завдання Барського районного суду як суду першої інстанції в системі судової влади України. Адвокат Барської юридичної консультації, член Вінницької колегії адвокатів Іванова В.О., розповіла школярам про захист законних прав та інтересів громадян при розгляді справ різних категорій, зокрема за участю неповнолітніх осіб. Консультант Барського суду Матковський Б.О. розповів про засоби фіксування судового засідання та продемонстрував технічну фіксацію судового процесу, що викликало жвавий інтерес та захоплення.
          Зацікавила дітей і розповідь старшого судового розпорядника суду Леонова А.С., який розповів про систему  забезпечення  порядку та  безпеки  під  час судових  засідань, про  спеціальну  систему  доставки  до  суду  потенційно  небезпечних  підсудних, спеціальне облаштування приміщення суду, відповідав на численні запитання учнів. Яремчук С.А. -  помічник  голови суду Переверзєва С.В. -  розповіла про обов’язки та повноваження помічника судді, про  велику  та  відповідальну  роботу  щодо  пошуку  та  підготовки  інформації,  забезпечення  проведення  судового  засідання,  виконання  доручень,  пов’язаних із  веденням  судової  справи. 
           Далі діти перемістились на перший поверх , де заступник керівника апарату Конарева Т.А. розповіла їм про роботу канцелярії суду .
          Школярі дізналися  про  реєстрацію,  рух документів, що надходять до суду,  та  порядок  роботи  з  ними  в  комп’ютерній програмі  «Діловодство загальних судів», порядок реєстрації справ різних категорій, порядок ведення обліково–статистичних карток, порядок звернення до виконання судових рішень. Також у доступній для дітей формі роз’яснено  порядок  надання  та  отримання інформації по справі, порядок звернення до суду, про що слід пам`ятати під час перебування в суді, як поводити себе під час слухання справи, які існують негативні  наслідки порушення правил поведінки в  суді.
          Відповіді на такі питання висвітлені в методичному матеріалі, що був переданий класному керівнику.
          Після відвідування канцелярії суду присутні оглянули стенди «До уваги громадян»
          Про функції судової міліції розповів прапорщик міліції СБСМ «Грифон» Грамарчук А.М., його розповідь також викликала жвавий інтерес у школярів та численні запитання .
          У фінальній частині, за підсумками  проведеного заходу «Дня відкритих дверей», діти та вчителі висловили подяку керівництву та працівникам апарату суду.
          Заступник директора по виховній роботі, яка відгукнулася на оголошення суду про День відкритих дверей та організувала екскурсію з дітьми,  зазначила, що такий захід має великий  вплив виховного характеру на підлітків такого віку.
          Школярі зазначили, що на даний час перебувають в пошуку професії і такий захід допоможе тим, хто вже зацікавився правознавством і мріє свою майбутню професію пов`язати з юриспруденцією.
 
Керівник апарату 
Барського районного суду    Л.Я. Мельник